Ljusterö Skärgårdscenter logo
Svenska English Deutch
 
 

Expandera

Mellersta skärgården

Stockholms skärgård, som sträcker sig från Landsort i söder till Arholma i norr, består av flera tusen öar med mellanliggande vatten och fjärdar. Vi delar in skärgården i områdena Norra, Mellersta och Södra skärgården.  Mellersta skärgården omfattar området från Nämndö i söder till Östra Lagnö i norr. Våra hus ligger både på skärgårdsöar och på fastlandskusten. 

Naturen skiftar från skogsbevuxna öar i inre skärgården till kala klippöar i yttre skärgården. Befolkningen består av åretrundboende på de större öarna men till mycket stor del av fritidsboende, som har funnit sitt paradis på öarna. Detta har till stor del ställt många krav på tillgänglighet och kommunikation. Området nås till stora delar med bil och färja eller med båt via Waxholmsbolaget med flera trafikutövare.

Servicen i skärgården är god sommartid med flera affärer, restauranger, caféer, bank, post, apotek, systembolag m.fl. Fritidsaktiviteterna är många och nås via turistbyråerna: www.roslagen.se, www.visitskargarden.se 

Husens omgivande område beskrivs mer ingående i respektive husbeskrivning. 

Historiskt sett har skärgården utgjort ett skydd för infarten till Stockholm. Ryssarna försökte t.ex. att inta Stockholm år 1719 men blev stoppade i skärgården. dock hann de dock bränna ner mycket i skärgården. Det är orsaken till att det finns många försvarsanläggningar runt om på öarna. Den största är Waxholms Fästning som numera är ett intressant och välbesökt museum. På Kyrkogårdsön ligger också Siaröfortet, där man kan göra ett spännande besök i fortet samt bada och njuta av god mat.

I yttre skärgården ligger Sandhamn, där segeltävlingen Gotland Runt har målgång.

 

 

 

 

Hyra stuga i Mellersta skärgården

Typ av hus
Område
Bäddar
Avst. bad
Avst. till Stockholm


Visar

19

hus 
© Copyright Ljusterö Skärgårdsstugor AB  -  Bolaget innehar F-skatt samt är registrerat som arbetsgivare och för moms  -  Orgnr/Momsnr SE 55 68 03 07 29
Webdesign and solution by cybernetic.se  -  Validated html5 w3c web standard  -  Tillfälliga session cookies används på denna webbplats för att varukorgen skall fungera.